Hľavé mesto: Iraklio
|
Rozloha: 8 336 km²
|
Počet obyvateľov: 625 065
|
Časový posun: + 1
|
Podnebie: stredomorské
|
Mena: eur
|
Kréta je najväčším a aj najľudnatejším Gréckym ostrovom a jeho pláže sa rozprestierajú na viac ako 160 kilometroch. Je to tiež piaty najväčší ostrov v Stredozemnom mori, za Korzikou, Sicíliou, Cyprom a Sardíniou.
Kréta je vraj rodiskom boha Dia – boha nebies a hromov, s ktorým je spojená veľká časť gréckej mytológie.
História Kréty je popretkávaná multikulturalizmom. Zatiaľ čo Kréta je súčasťou Grécka, kultúrne je veľmi úzko spätá s neďalekým Talianskom. Ako najjužnejší ostrov v Európe tiež sympatizuje s arabským svetom v severnej Afrike. Táto rozmanitosť je na Kréte viditeľná v kultúre, umení aj jedle.
Na Kréta je vraj viac než 3000 jaskýň. Najznámejšie sú dve, v ktorých sa podľa mytológie narodil Zeus. Prvá je svätyňa Ida, neprístupná jaskyňa vysoko v rovnomennom pohorí. Tú druhú, s jedinečnými kvapľami, Diktion, nájdete v dedinke Psychro.
Kréta, konkrétne Matala, ktorá sa nachádza na juhozápadnom pobreží pri Líbyjskom mori bola rajom pre Hippies. Mnohí z nich obývali vo vápencovej stene vyhĺbené jaskyne. Doteraz sa každoročne v júni stretávajú na hudobnom festivale , aby spolu oslávili život. Matalu vtedy zaplaví tisícka ľudí, ktorá na pláži kempuje, alebo spí len tak „voľne pohodená“ na piesku. Atmosféra je tu úžasná. Inak pokojná a romantická Matala, známa aj pre svoju červenú pláž, na tri dni ožije a ponorí sa do tónov reggae. Znova tu ožijú aj taký velikáni, ako Bob Marley.
Nachádza sa tu najdlhšia roklina v Európe, ktorá sa nazýva Samaria. Jej dĺžka je 16km a je to jedno z mála miest, kde sa dostanete len s organizovanou skupinou. Nikde v jej okolí totiž nepremáva žiadna pravidelná (ani nepravidelná doprava).
Priemerný bežný Kréťan spotrebuje 30 litrov olivového oleja ročne (pre porovnanie u nás sa spotrebujeme 1 liter na osobu a rok).
KUCHYŇA A STRAVOVANIE
Grécka kuchyňa je u nás pomerne dobre známa a rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie kuchyne Európy. Využíva veľké množstvo olivového oleja, byliniek (oregano si zamilujete) aj citrón bez ktorého by mnohým jedlám chýbala typická esencia. Gréci milujú mäso, najmä bravčové a jahňacie, no doprajú si aj ryby, dary mora a ani vegetariáni nebudú v krajine sklamaní.
V gréckej taverne určite začnite s Mezze, teda s rôznymi predjedlami, pri ktorých sa fantázii medze nekladú. Medzi tie najtradičnejšie patria Keftedes, guľôčky z mletého mäsa, Saganaki, grécka odpoveď na vyprážaný syr, Tzatziki s lahodnou chuťou cesnaku, plnené vínne listy, alebo cukinové guľôčky Kolokifthokeftedes. Ak sa zasýtite, prejdite na hlavné jedlá. Tu vás nadchne tradičná Mousaka, kúsky baklažánov s mletým mäsom, ktoré sa zapečú a zaleje sa bešamelovou omáčkou. Je len málo tradičnejších jedál ako práve Mousaka. Veľmi podobným jedlom je Pastitsio, ktoré však obsahuje aj cestoviny a na prvý pohľad môže pripomínať talianske Lasagne. Milovníci mäsa si prídu na svoje pri Soutzoukakia, mäsových guľôčkach, ktoré majú korene v tureckom Izmire a sú nasiaknuté orientálnym korením a ponorené v rajčinovej omáčke. Skvelým jedlom je aj Gemista, plnené rajčiny, alebo papriky zmesou ryže, mäsa, korenín a byliniek.
Najznámejším gréckym jedlom je azda Gyros. Ten pripomína jedlo, ktoré my u nás voláme kebab a teda narežú vám tenké plátky mäsa (môže byť bravčové čo ho odlišuje od kebabu) a tie vám dajú do pita chleba, alebo na tanier. Souvlaki predstavuje chrbtovú kosť gréckej kuchyne, pretože patrí k najobľúbenejšiemu streetfoodu. Kúsky mäsa sa napichnú na ihlu, grilujú sa na drevenom uhlí a keď vám ich prinesú, pokvapkajú ich citrónom, štipkou soli a nechýbajú ani bylinky. Souvlaki si viete vychutnať aj v pita chlebe a s tzatziki chutia dokonale. Ak milujete baklažány, budete miestnu kuchyňu zbožňovať. Ochutnajte Imam Mpalti, dusený baklažán naplnený mletým mäsom a olivovým olejom a budete v siedmom nebi. Nezabudnite ani na tradičný Grécky šalát, ktorý sa volá Choriatiki. Nájdete v ňom rajčiny, cibuľu, uhorky, olivy a kus feta syru či bylinky. Šalát je tak dobrý, že ho budete chcieť ochutnávať každý deň! Grécka kuchyňa je plná sladkostí a tak si doprajte lokálnu Baklavu s medom a orieškami, Kantaifoi, alebo Galaktoboureko či skvelú Bougatsu z lístkového cesta naplnenú tvarohom.
Národným nápojom Grécka je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Každý región je hrdý na to svoje víno a ak ste vinári, môžete ho ochutnávať na mnohých miestach, aby ste si ich vedeli porovnať. Skúste víno Assyrtiko (pôvodom zo Santorini), alebo Moschofilero z Peloponézu. Obľúbeným nápojom je Frappé, bez ktorého by Grécko stratilo svoju dušu. Radi ochutnávate lokálny alkohol? Určite siahnite po legendárnom nápoji zvanom Ouzo. Chutiť vám bude aj Tsipouro vypálené z hrozna, Rakomelo s príchuťou medu, alebo slávna Metaxa.