fovaros.png

Hľavé mesto: Zakynthos

gorog.png

Rozloha: 407,58 km²

lakossag.png

Počet obyvateľov: 40 759 

idoeltolodas.png

Časový posun: + 1

idojaras.png

Podnebie: stredomorské

pe_nznem.png

Mena: eur 

 

 


Ostrov Zakynthos sa nachádza v Jónskom mori, neďaleko západného pobrežia Grécka, asi tridsať kilometrov od Peloponézskeho polostrova s  rozlohou 410 km2

17.png16.png





Zakynthos sa v gréckej mytológii objavuje ako obľúbené miesto odpočinku boha Apolóna a bohyne Artemis. Svoje meno mal už za čias Homéra. Legenda hovorí, že ostrov bol nazývaný podľa kráľa Dardanosa Zakyntha.




 

 


Vedeli ste, že v roku 1953 prišlo zničujúce zemetrasenie so silou 7,9 stupňa Richterovej stupnice? Ostrov bol v podstate celý zničený.

 

19.png

20.png





V zálive Laganas sa pri južnej časti ostrova Zakynthos nachádza jeden z dvoch gréckych morských národných parkov. V tejto oblasti sa vyskytujú vzácne a prísne chránené korytnačky caretta-caretta. Pláže, na ktorých samice kladú vajíčka, sú v nočných hodinách zatvorené. Obmedzená je i prevádzka letiska.

Pri ostrovčeku Pelouzo sa vyskytuje veľmi ohrozený tuleň stredozemný. 

 

 

 

 

KUCHYŇA A STRAVOVANIE

fuszer.png





Grécka kuchyňa je u nás pomerne dobre známa a rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie kuchyne Európy. Využíva veľké množstvo olivového oleja, byliniek (oregano si zamilujete) aj citrón bez ktorého by mnohým jedlám chýbala typická esencia. Gréci milujú mäso, najmä bravčové a jahňacie, no doprajú si aj ryby, dary mora a ani vegetariáni nebudú v krajine sklamaní. 

 

 

 

14.png



V gréckej taverne určite začnite s Mezze, teda s rôznymi predjedlami, pri ktorých sa fantázii medze nekladú. Medzi tie najtradičnejšie patria Keftedes, guľôčky z mletého mäsa, Saganaki, grécka odpoveď na vyprážaný syr, Tzatziki s lahodnou chuťou cesnaku, plnené vínne listy, alebo cukinové guľôčky Kolokifthokeftedes. Ak sa zasýtite, prejdite na hlavné jedlá. Tu vás nadchne tradičná Mousaka, kúsky baklažánov s mletým mäsom, ktoré sa zapečú a zaleje sa bešamelovou omáčkou. Je len málo tradičnejších jedál ako práve Mousaka. Veľmi podobným jedlom je Pastitsio, ktoré však obsahuje aj cestoviny a na prvý pohľad môže pripomínať talianske Lasagne. Milovníci mäsa si prídu na svoje pri Soutzoukakia, mäsových guľôčkach, ktoré majú korene v tureckom Izmire a sú nasiaknuté orientálnym korením a ponorené v rajčinovej omáčke. Skvelým jedlom je aj Gemista, plnené rajčiny, alebo papriky zmesou ryže, mäsa, korenín a byliniek. 

12.png


Najznámejším gréckym jedlom je azda Gyros. Ten pripomína jedlo, ktoré my u nás voláme kebab a teda narežú vám tenké plátky mäsa (môže byť bravčové čo ho odlišuje od kebabu) a tie vám dajú do pita chleba, alebo na tanier. Souvlaki predstavuje chrbtovú kosť gréckej kuchyne, pretože patrí k najobľúbenejšiemu streetfoodu. Kúsky mäsa sa napichnú na ihlu, grilujú sa na drevenom uhlí a keď vám ich prinesú, pokvapkajú ich citrónom, štipkou soli a nechýbajú ani bylinky. Souvlaki  si viete vychutnať aj v pita chlebe a s tzatziki chutia dokonale. Ak milujete baklažány, budete miestnu kuchyňu zbožňovať. Ochutnajte Imam Mpalti, dusený baklažán naplnený mletým mäsom a olivovým olejom a budete v siedmom nebi. Nezabudnite ani na tradičný Grécky šalát, ktorý sa volá Choriatiki. Nájdete v ňom rajčiny, cibuľu, uhorky, olivy a kus feta syru či bylinky. Šalát je tak dobrý, že ho budete chcieť ochutnávať každý deň! Grécka kuchyňa je plná sladkostí a tak si doprajte lokálnu Baklavu s medom a orieškami, Kantaifoi, alebo Galaktoboureko či skvelú Bougatsu z lístkového cesta naplnenú tvarohom.


bor.png




Národným nápojom Grécka je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Každý región je hrdý na to svoje víno a ak ste vinári, môžete ho ochutnávať na mnohých miestach, aby ste si ich vedeli porovnať. Skúste víno Assyrtiko (pôvodom zo Santorini), alebo Moschofilero z Peloponézu. Obľúbeným nápojom je Frappé, bez ktorého by Grécko stratilo svoju dušu. Radi ochutnávate lokálny alkohol? Určite siahnite ​